Sverige är ett hantverksland som är kända för att göra många typer av hantverk. Svenskt glas har genom åren alltid varit populärt och idag finns det många svenska företag som säljer svenskt glas både i och utanför landets gränser.

Orrefors Kosta Boda glas

En av de strösta och mest kända tillverkarna av svenskt glas idag är Kosta Boda eller Orrefors Kosta Boda som det även heter. Det hela är en koncern som bildades 1990 av 7 de sju glasbruken Kosta glasbruk, Åfors glasbruk, Boda glasbruk, Orrefors glasbruk, Sea glasbruk i Kosta, Sandviks glasbruk i Hovmantorp och Johansfors glasbruk. Det såldes 1997 till Royal Scandinavia A/S och hade då 1998 106glas8 anställda.

Det glaset som produceras av Kosta Boda är tillverkat i Småland där de sju glastillverkarna som grundade företaget fanns. Orrefors är än idag ett aktivt företag som producerar glas under namnet Kosta Boda. Förutom tillverkning av glasföremål så erbjuder företaget olika kurser att prova på. Om man har vägran förbi eller väljer att ta en resa till glasriket i Småland så kan man gå en endagskurs i hur glas framställs och man får blåsa glas och ett minne för livet då man får behålla det man skapade, vilket ingår i priset.

Det är många av tillverkarna som erbjuder utflykter och prova på kurser till folk och detta har gjort hela området känt över hela världen. Det finns även butiker och restauranger som använder sig av det material och glaset som produceras i närheten.

Svenskt glas har alltid varit populär och i takt med att materialet igen har blivit oerhört modernt så ser det ljust ut för företag som Orrefors Kosta Boda och andra företag. Många väljer också att ta utflykter till Småland och området för företagen för att själva prova på denna typ av hantverk och för att få lära sig något nytt. Det går med säkerhet att säga att svensktillverkade glasprodukter har en plats i svenska och utländska hem och hjärtan.